II Ogólnopolski Kulinarny Zlot Orłów


Szczawno Zdrój, 18 luty 2005 r.


18 lutego 2005 w przepięknym wnętrzu neorokokowego Teatru Zdrojwego im. Henryka Wieniawskiego odbył się II Ogólnopolski Kulinarny Zlot Orłów promujący kuchnie staropolską i myśliwską w ujęciu regionalnym.

Mistrzowie kuchni przygotowali dla uczestników mnóstwo aromatycznych i wspaniale wyglądających potraw, czym udowodnili, iż kuchnia polska jest nie tylko zdrowa, ale także wykwintna i smaczna. Zanim impreza na dobre się rozkręciła w godzinach przedpołudniowych odbyły się Dolnośląskie eliminacje konkursu „Spotkania ze Ślimakiem”. Organizatorem całego cyklu Spotkań ze Ślimakiem jest firma Ślimaki PL - wyłączny dystrybutor ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a współorganizatorem eliminacji oraz organizatorem kompleksowym Kulinarnego Zlotu Orłów była Spółka Rivendell ze Szczawna Zdroju.

Do konkursu mogli przystąpić kucharze pracujący aktualnie w zawodzie bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. W ciągu 60 minut kucharze przygotowywali przystawkę i danie główne, a oceniani byli przez jurorów profesjonalnych i degustacyjnych. W pierwszym zespole jurorów byli tym razem: Zbigniew Kurleto - Mistrz Kucharski, doradca kulinarny Rational Polska, Theofilos Vafidis - członek kapituły Klubu Szefów Kuchni, Szef Kuchni Restauracji Dionizos oraz Tomasz Łabuz - z SPKiC Zakopane.

Szóste eliminacje, rozpoczynające tegoroczny Kulinarny Zlot Orłów, odbyły się w obecności publiczności. Imprezie towarzyszyły degustacje dań ze ślimaków, a także degustacje win i serów z komentarzem someliera.

Konkurs zakończył się około godziny 13.30, a ogłoszenie wyników nastąpiło wieczorem podczas gali II Zlotu Orłów. Krzysztof Skiba z zespołu Big Cyc i Janusz Mizera z firmy Ślimaki PL ogłosili wyniki i wraz ze sponsorami wręczyli nagrody. Wyróżnienie przyznane przez jury degustacyjne trafiło w ręce reprezentantów Gospody Babinicz ze Szczawna Zdroju - Teresy Ciołek i Mirosława Sipa. Miejsce II - premiowane udziałem w finale Spotkań ze Ślimakiem - przypadło dla reprezentacji Hotelu Fenix - Piotra Lipskiego i Elżbiety Janik za „Ślimaka na grzybku pod ziołową pierzynką z szafranowym sosem” i „Tęczowego naleśnika nadziewanego ślimakami z sosem cafe de paris”. Miejsce I oraz udział w finale Spotkań ze Ślimakiem, wyjazd do Olsztyna na weekend w Hotelu Villa Pallas przyznane zostało drużynie z Gospody BabiniczTeresie Ciołek i Mirosławowi Sipa za dania „Ślimaki w pierzynce biszkoptowej” i „Racuszki szpinakowe w aksamitnym sosie ślimakowym”.

„Zlot Orłów” przyciągnął wielu znamienitych gości, mimo złych warunków atmosferycznych przybyło bardzo wielu szefów kuchni oraz firm z branży gastronomicznej. Impreza odbyła już po raz drugi z inicjatywy i przy olbrzymim zaangażowaniu Prezesa Zarządu Spółki Rivendell Waldemara Hołówki oraz dzięki Klubowi Szefów Kuchni, w którym Waldemar Hołówka jest członkiem kapituły. Uroczystego otwarcia dokonał Wicewojewoda Dolnośląski Ryszard Lacher, który objął całą imprezę patronatem.

Zaproszonych gości przywitał Burmistrz Miasta Szczawno Zdrój Tadeusz Wlaźlak parafrazując znane powiedzenie „Przez żołądek do Szczawna”, a Dyrektor Wydziału Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki dr Zdzisław Paliga, w swym krótkim wystąpieniu podkreślił jak wielką rolę odgrywa Spółka Rivendell w promocji regionu, nadmienił również, iż dzięki gościnności Spółki Rivendell bardzo często ma okazję podziwiać uroki pięknego Miasta Uzdrowiskowego jakim jest Szczawna Zdrój. Podczas imprezy Prezes Spółki Rivendell poprosił o uczczenie minutą ciszy śmierć oddanego przyjaciela, wspaniałego kuchmistrza Tadeusza Matysiaka.

Podczas „Zlotu Orłów” Waldemar Hołówka za swoją pracę na rzecz propagowania polskiej kultury kulinarnej, a szczególnie za kultywowanie polskiej kuchni otrzymał nadany przez Prezydenta Polski Aleksandra Kwaśniewskiego „Brązowy Krzyż Zasługi”. O odznaczenie wystąpiło Stowarzyszenie Społeczno Regionalne z Bełchatowa, gdzie właśnie tam dla regionu łódzkiego w ostatnich latach działał społecznie. Odznaczenie wręczył mu podczas uroczystości wice wojewoda dolnośląski Ryszard Lacher. Patronat medialny nad imprezą objęła redakcja Przeglądu Gastronomicznego i portal internetowy
www.gastrona.pl

II Ogólnopolski Kulinarny Zlot Orłów to impreza bardzo prestiżowa, jedna z najważniejszych imprez kulinarnych na Dolnym Śląsku, zaproszeni goście to nie tylko uznani i cenieni polscy kucharze, ludzie od wielu lat związani z gastronomią, ale także młodzi adepci sztuki kulinarnej, którzy w obecności mistrzów mogli podziwiać oraz smakować wspaniałe potrawy.

Program imprezy oprócz degustacji, spotkań, zabawy którą prowadził Krzysztof Skiba z zespołu Big Cyc, były również prezentacje sponsorów imprezy. Ponadto szefowie kuchni w prezentacjach kulinarnych regionów przygotowali potrawy kuchni staropolskiej i myśliwskiej. Bogato prezentowane stoiska kulinarne przyciągały wzrok wielu gości i trudno było ich powstrzymać przed degustacją przeróżnych potraw.

Bardzo obficie i wykwintnie prezentowało się stoisko reprezentujące Dolny Śląsk pod bacznym okiem nieocenionego mistrza kuchni Leszka Kołodzieja. Impreza miała wymiar ogólnopolski, do Szczawna Zdrój przyjechało wielu znanych ludzi z branży, którzy dzielili się z gośćmi swoją wiedzą, a także mieli okazję na żywo prezentować swoje możliwości. Prezentacje Live Cooking można było śledzić na umieszczonym nad sceną telebimie, swoją kreatywność na żywo prezentowali:
  • Tomasz Szymański - Bonduelle Polska
  • Tomasz Łabuz - Zakopane - Hotel Wersal
  • Janusz Pyra, Marek Łukasiewicz - Hotele Zamkowe ARP S.A.
  • Mirosław Drewniak, Wiesław Ambros - Śląsk
  • Leszek Kołodziej, Zbigniew Koźlik – Dolny Śląsk

Podczas prezentacji znanym polskim kucharzom próbował w dość wymowny sposób pomagać znany z oryginalnego sposobu bycia i humoru Krzysztof Skiba. Bardzo atrakcyjnie i smakowicie przedstawiały się stoiska regionalne, przy których szefowie kuchni prezentowali ciekawe rozwiązania na bazie kuchni staropolskiej i myśliwskiej, wszystko było okraszone wspaniałą wykwintnością co niewątpliwie tylko dodało smaku. Swój regionalizm potwierdziło stoisko Zakopanego, przy którym Tomasz Łabuz prezentował kuchnię góralską, przede wszystkim znane i lubiane oscypki, pieczoną baraninę, moskole i wiele innych regionalnych produktów. Również swoje smakowite i ciekawe wypieki zaprezentowała Piekarnia DIS. Znani kuchmistrzowie chętnie dzielili się swą kulinarną wiedzą z zaproszonymi gośćmi, a oni wdzięczni za wiedzę rozpływali się w zachwytach o smakowitych dziełach artystycznych mistrzów kulinarnej sztuki.

Regiony oraz zaprzyjaźnione z Klubem Szefów Kuchni firmy, które prezentowały kuchnię staropolską i myśliwską w oparciu o regionalizm.

  • Wrocław – Leszek Kołodziej, Zbigniew Koźlik, Wojciech Marczak, Jarosław Faryna, Grzegorz Wiatrowski, Mirosław Sipa
  • Dolny Śląsk - Mirosław Drewniak, Wiesław Ambros, Wiesław Bober, Sebastian Humski, Michał Tucki, Michał Miłek - Ekipa sponsorowana przez KOTLIN Catering i Super Fish
  • Kraków – Marek Widomski, Piotr Turakiewicz - prezentacja na bazie produktów firmy Orlemans i Nestle
  • Zakopane – Tomasz Łabuz, Rafał Dorociuk, Wojtek Bukowski, sponsorowani przez „Tatrzański Bór” Karczma Białe Ciche i Hotel Wersal Zakopane.
  • Ziemia Łódzka – Krzysztof Brzeski, Michał Brzeski, Zbigniew Grzejda, Krzysztof Lechowski z firmy Lechpol - sponsor.
  • Bydgoszcz – Grzegorz Parczweski, Tomasz Kosiński, Radosław Danielak, Anna i Zbigniew Rogozińscy
  • Pułtusk „Dom Poloni” – Krzysztof Lisiecki, Krzysztof Sutkowski, Marcin Kordowski, Danuta Regner
  • Hotele zamkowe ARP S.A. – Zamek w Baranowie Sandomierskim, Zamek w Krasiczynie – Janusz Pyra, Marek Łukasiewicz - w asyście dyrektorów Kazimierza Idzika, Adama Zwolaka i Bożeny Holickiej
  • Warszawa – Ryszard Dudziak, Ryszard Godłoza, Sebastian Matysiak, Jarosław Taras.
  • Wilbo – prezentacja produktów firmy Wilbo przez Henryka Pasternaka i Edwarda Jany, oraz Tadeusz Dobrowolski, Bartłomiej Idzi.
  • Prezentacja produktów Bonduelle Polska – Tomasz Szymański
  • Prezentacja firmy Stalgast - Carlos Tehrejra Gonzales

Tegoroczne pokazy były przede wszystkim odzwierciedleniem wspaniałej i bardzo smacznej, ale jeszcze nie zawsze docenianej kuchni polskiej. Nie sposób było skosztować wszystkich potraw regionalnych, ale na sam widok wszystkim gościom „ciekła ślinka”.

Organizatorzy II Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów osobne podziękowania kierują do sponsorów bez których ta impreza nie miałaby miejsca, ich wkład i zaangażowanie można było podziwiać i smakować, ponieważ większość sponsorów prezentowała swe produkty.

Sponsorzy II Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów – Szczawno Zdrój 2005:

Nestle Polska S.A., Oerlemans Foods Polska Sp. z o.o., Wilbo S.A., Bracia Rudziks - Zakład Przetwórstwa Rolno – Spożywczego, Stalgast Sp. z o.o., PHU Cheman, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska S.A., Grupa Żywiec S.A., ESI Polska Sp. z o.o., Grabinex Sp. z o.o., Strzegom, Korporacja Ubezpieczeniowa „Filar”, Nordis - Wałbrzych, Hurtownia Domino, Hurtownia GES, Piekarnia DIS, El Greco - Wałbrzych, Vicotel - Wałbrzych, Spółka Kumago, Start-Net Wałbrzych, Fabryka Porcelany „Krzysztof”, Spółka Tabo, Taxi Mercedes, Farutex, BEES Biuro System Wałbrzych, SaneChem Sp. z o.o., Przetwórnia Warzywno-Owocowa Ścięgny, P.H.U. Marco Sp.j., Bonduelle Polska, Kotlin, Ecolab Sp. z o.o., PHU „Kasol” Leśne Skarby, Fabryka Wkładów Odzieżowych Camela S.A., Frytki „Stovër”, PanaGastro Sp. z o.o. - Poznań

Gastrona.pl szczególnie poleca wyroby firm:

Nestle - oferuje szeroki asortyment wyrobów spożywczych, takich jak: kawa NESCAFÉ, napój NESQUIK, wyroby kulinarne WINIARY oraz czekolady NESTLÉ.
www.nestle.pl

Nescafe – ma największe na świecie doświadczenie w produkcji kaw rozpuszczalnych. To właśnie naukowcy Nestlé opracowali w 1938 roku formułę produkcji tej kawy nadając jej nazwę NESCAFÉ.
www.nescafe.pl

Maggi - przyprawy MAGGI zdobyły podniebienia konsumentów na całym świecie. Wielu znamienitych kucharzy używało jej, chwaląc jej zalety, co przyczyniło się do tego, że zagościła nie tylko w zwykłych domach, ale też w kuchniach luksusowych hoteli i restauracji.
www.nestle.pl

Winiary - to wiodąca w Polsce marka wyrobów spożywczych, znana Polakom od ponad 60-ciu lat. Produkowane pod nią wyroby są synonimem doskonałego połączenia tradycyjnego polskiego smaku z innowacyjnością i nowoczesnością.
www.winiary.pl

Cheman - producent odzieży gastronomicznej wykonujący hafty komputerowe zgodnie z życzeniem klienta
www.cheman.prv.pl

Inter Europol - oferuje produkty powszednie – świeże, jak i o przedłużonej trwałości – mrożone do częściowego lub pełnego wypieku zaspokajające najbardziej wyszukane gusta klientów
www.intereuropol.pl

Grabinex - zajmuje się wydobyciem oraz przeróbką surowca granitowego, jak również w swojej ofercie zawiera: okładziny ścienne z kamienia, okładziny schodów kamienne, elementy dekoracyjne, bloki granitowe, posadzki kamienne, płyty granitowe itp.
www.grabinex.pl

Kotlin - to wysoka jakość produktów, kontrolowana na wszystkich etapach tworzenia wartości dodanej zapewnia lojalność ogromnej rzeszy klientów. "Kotlin" pozostaje jednym z nielicznych producentów naturalnych owocowych specjałów. Czyni rodzinny stół bogatym niemal jak w baśni Braci Grimm
www.kotlin.com.pl

Oerlemans - największy w środkowo-wschodniej Europie producent mrożonek, koncentratów i soków
www.oerlemans-foods.com

Ronnefeldt - specjalizuje się w dostarczaniu herbaty dla świata gościnności - tak nazywa gastronomię
www.ronnefeldt.pl

Stalgast - firma obejmująca swoją ofertą kompleksowe wyposażenie gastronomii
www.stalgast.pl

Super Fish - jeden z największych producentów najwyższej jakości przetworów rybnych dosępnej w bogatych wersjach opakowaniowych i wysokich walorach smakowych
www.superfish.pl

To wspaniałe spotkanie z kuchnią polską w wyjątkowo przyjaznej i ciepłej atmosferze zakończyła wspólna zabawa przy rytmach muzyki trwająca do późnych godzin nocnych. A więc do zobaczenia za rok !!!.


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.