V Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej


Zobaczcie Państwo

Laureaci i nagrody

Jury konkursowe

Lista sponsorów

Zmagania drużyn

Potrawy konkursowe

IV edycja konkursu

III edycja konkursu

II edycja konkursu

16 stycznia 2005 r. w warszawskim hotelu Marriott

odbyła się V edycja konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana", którego organizatorem był Giancarlo Russo - właściciel Restauracji "Giancarlo" w Warszawie. Współorganizatorami konkursu było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni reprezentowane przez Prezesa Grzegorza Kazubskiego oraz Andrzej Bryk - Szef kuchni executive w hotelu Marriott.

Celem konkursu było pokazanie zawodowego profesjonalizmu oraz kreatywności w przygotowywaniu potraw kuchni włoskiej, jak również pogłębianie wiedzy na temat znajomości włoskich produktów i utożsamianie ich z konkretną firmą lub producentem. Konkurs miał służyć również promocji obiektów hotelarsko - gastronomicznych związanych z kulturą włoską i prezentujących w swoich restauracjach dania kuchni włoskiej oraz włoskie wina.

Zwycięzcy konkursu:



I Miejsce

- Hotel Haffner – Sopot - 1146 pkt

Łukasz Szczepaniak, Daniel Burandt

II Miejsce

- Giancarlo Ristorante Italiano - Warszawa - 1062 pkt

Adam Przybysz, Marcin Czekalewski

III Miejsce

- Młodzieżowa reprezentacja OSSKiC - Warszawa - 1055 pkt

Łukasz Wojnarowicz, Piotr Przysłupski

Nagrody:

I miejsce

  • Złoty medal - Sponsor G.R.G. Giancarlo Russo
  • tygodniowy wyjazd do Włoch – przelot samolotem, nocleg, wyżywienie – sponsor Istituto Enologico Italiano
  • 3 l butelka Martini – sponsor Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

II miejsce

  • Srebrny medal – Sponsor G.R.G. Giancarlo Russo
  • 2 blendery firmy KitchenAid – sponsor Vivamix - nagrody wręczała Pani Krystyna Radzikowska
  • 3 l butelka Martini – sponsor Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

III miejsce

  • Srebrny medal – Sponsor G.R.G. Giancarlo Russo
  • ekspres do kawy – Nestle Polska S.A. Oddzial Nespresso
  • 3 l butelka Martini – sponsor Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Nagroda jury publiczności – sprzęt kuchenny firmy Smeg sponsorowany przez Dom Bianco trafiła do Sebastiana Humskiego i Michała Tuckiego ze Starej Karczmy w Szczyrku.

W konkursie ponadto uczestniczyli:

  1. Hotel Bakata – Gromada - Warszawa - 957 pkt
    Dariusz Rembelski, Robert Nosarzewski

  2. Hotel Hyatt – Warszawa - 851 pkt
    Adam Szczekura, Grzegorz Odolak

  3. Restauracja Dolce Vita – Bydgoszcz - 854 pkt
    Marcin Szukaj

  4. Hotele&Rekreacja Rivendel Sp. z o.o. – Szczawno Zdrój - 745 pkt
    Teresa Ciołek, Mirosław Sipa

  5. Compagnia del Sole – Warszawa - 770 pkt
    Łukasz Piliszek, Rafał Żelichowski

  6. Best Western Hotel Mazurkas – Ozarów Mazowiecki
    Artur Pijanowski, Przemysław Gajewski

  7. Restauracja Bordo – Warszawa
    Marcin Piotrowski, Marta Migda

  8. Hotel Westin – Warszawa - 855 pkt
    Rafał Kwietniewski, Tomasz Wardak

  9. Stara Karczma – Szczyrk - 870 pkt
    Sebastian Humski, Michał Tucki

  10. Młodzieżowa Reprezentacja Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – Region Pomorski - 856 pkt
    Krzysztof Zdunek, Przemysław Tworkowski

  11. Hotel Lord – Warszawa - 946 pkt
    Grzegorz Pioterczak, Konrad Birek

Wyrazy specjalnego uznania Jacek Kempa przekazał Marcinowi Szukajowi z Restauracji Dolce Vita z Bydgoszczy, który przygotowywał potrawy w pojedynkę.

Każda ekipa miała do dyspozycji podczas przygotowywania dań konkursowych - mikser planetarny firmy KitchenAid.

Patronat medialny objęły:

Patronat honorowy:
  • Federazione Italiana Cuochi
  • Istituto Commercio Estero

Wszyscy uczestnicy konkursu, sponsorzy, patroni honorowi oraz medialni jak również wszyscy jurorzy i supervizor otrzymali pamiątkowe medale oraz dyplomy.

Podczas konkursu została przeprowadzona przez Panią Iwonę Felicjańską, zbiórka pieniedzy na rzecz fundacji "Ex Animo". Fundacja ta została powołana w 1994 roku z inicjatywy Księżnej Marii Sapiehy i Kierownika Kliniki Onkologii Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu, prof. Danuty Perek. Jej celem jest pomoc dzieciom dotkniętym chorobą nowotworową i wspieranie działań Kliniki.



Zobaczcie Państwo

Laureaci i nagrody

Jury konkursowe

Lista sponsorów

Zmagania drużyn

Potrawy konkursowe

IV edycja konkursu

III edycja konkursu

II edycja konkursu

Podczas konkursu była oceniana fachowość pracy zawodników jak i sam smak i wygląd potraw. Nad całością konkursu pieczę sprawowało następujące jury w składzie:

Koordynator Jury technicznego i degustacyjnego

Mariusz Nowicki - Executive Chef w Restauracji Szparka w Warszawie

Jury techniczne:

  • Waldemar Hołówka
  • Krzysztof Szulborski
  • Mirosław Reszczyk
  • Jacek Kempa

Juror honorowy jury technicznego

  • Sebastian Matysiak

Supervisor

  • Domenico Celona

Przewodniczący jury degustacyjnego:

Giancarlo Russo – organizator konkursu, szef kuchni executive, właściciel restauracji „Giancarlo”

Jury degustacyjne

  1. Emilio Bixio – właściciel Istituto Enologico Italiano
  2. Gianni Rancan – członek Federazione Italiana Cuochi
  3. Grzegorz Kazubski – szef kuchni executive, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
  4. Luca Dusi – sommeliere – Istituto Enologico Italiano
  5. Francesco Alfonsi - prezes Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego
  6. Marco Ghia – Dyrektor tv - TELE 5
  7. Grzegorz Goleń – szef kuchni restauracji Parmizzano’s w hotel Marriott
  8. Robert Sowa – szef kuchni executive hotelu Jan III Sobieski

Jury degustacyjna smakoszy i publiczności

  1. Arleta Żynel – Szef kuchni executive, Restauracja „Arsenał” Białystok
  2. Maria Kazberuk – właściciel firmy PHU Kasol „Leśne skarby” – Białystok
  3. Andrzej Grabarczyk – aktor, smakosz włoskiej kuchni
  4. Agnieszka Fitkau-Perepeczko – aktorka, pisarka, znawczyni kuchni włoskiej
  5. Vittorio Hemsi – prezes Tele 5
  6. Jerzy Jędrzejczak – preses Smeg Dom Bianco
  7. Andrzej Tomanek - Kabaret OT.TO - Jury Publiczności


Zobaczcie Państwo

Laureaci i nagrody

Jury konkursowe

Lista sponsorów

Zmagania drużyn

Potrawy konkursowe

IV edycja konkursu

III edycja konkursu

II edycja konkursu

Sponsorami konkursu były firmy reprezentowane przez osoby:
  1. Mleczarnia Łukta – Dyrektor Elżbieta Łazęcka
  2. KitchenAid i Vivamix – Prezes Krystyna Radzikowska
  3. Za.Ma Wine & Food Sp. z o.o. – Prezes Giuseppe Zambarbieri
  4. La Maree & Fromagerie – Prezes Ewa Goldschneider
  5. Martini – Prezes Alberto Cortese
  6. Renic Sp. z o.o. – Prezes Renata Błażejczyk – L’amico
  7. Nestle Polska S.A. – Dyrektor Jacek Czauderna
  8. Heinz Polska Sp. z o.o. – Dyrektor Katarzyna Niewiatowska
  9. Trans – Fresh - Właściciele – Krystyna i Marcin Piwowarczyk
  10. Istituto Enologico Italiano – Właściciel Emilio Bixio
  11. Kadewin Sp. z o.o. – Dyrektor Jolanta Czosnowska
  12. Oras Olesno Sp. z o.o. – Prezes Marcin Kołodziejczyk
  13. Kasol "Leśne skarby" - Prezes Janusz Antoni Kazberuk
  14. Marriott Hotel – Szef kuchni executive - Andrzej Bryk
  15. Giancarlo Ristorante Italiano - Prezes Domenico Celona
  16. Nestle Waters Polska S.A. – Kierownik Piotr Grącki
  17. Ren Gastro – Dyrektor Sławomir Głowacki
  18. Nestle Polska S.A. Oddział Nespresso – Prezes Paweł Kwiatkowski
  19. Inter Europol – Piekarnia Szwajcarska S.A. – Dyrektor Włodzimierz Kustra
  20. Żywiec Zdrój S.A. – Dyrektor Andrzej Odzioba
  21. Smeg Dom Bianco – Prezes Jerzy Jędrzejczak

Ponadto polecamy produkty wybranych firm:

Inter Europol - pierwsza piekarnia szwajcarska na polskim rynku oferująca pieczywo tradycyjne, szwajcarskie, francuskie oraz duńskie
www.intereuropol.pl

La Maree - firma oferuje szeroką gamę oryginalnych serów francuskich wysokiej jakości oraz sprowadza bezpośrednio z Francji: żywe małże i skorupiaki, świeże ryby i świeże filety rybne.
www.lamaree.pl

Łukta - mleczarnia ekologiczna specjalizująca się głównie w produkcji galanterii mlecznej, swoje krowy znają po imieniu
www.ekolukta.pl

Renic - głównym obszarem działalności firmy jest produkcja i dystrybucja serów włoskich tj. Mozzarella, Caciocavallo, Ricotta, Scamorza.
www.renic.neostrada.pl

VivaMix - firma posiada w swojej ofercie amerykańskie miksery KitchenAid do kuchni i cukierni, które są wszechstronnym narzędziem do przygotowywania wszelkich posiłków.
www.vivamix.pl

Za.Ma Wine & Food - firma zajmująca się sprzedażą włoskich produktów tj. makarony, wędliny, octy balsamiczne, oliwy, sery np.: Gorgonzola.
www.zama.pl


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.